Η ελευθερία χωρίς σοσιαλισμό είναι προνόμιο και αδικία και ο σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι υποδούλωση και βαρβαρότητα . .Μιχαήλ Μπακούνιν

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, η επίθεση του Κράτους στην Υγεία εκδηλώνεται με σφοδρότητα και ένταση. Ήδη έχουν κλείσει 11 γενικά νοσοκομεία και σχεδιάζεται να κλείσουν 3 ψυχιατρικά στο άμεσο μέλλον . Με το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας, πρόκειται να καταργηθούν οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και να απολυθούν οι 8.500 εργαζόμενοι σε αυτές, με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

Στις όποιες δημόσιες δομές υγείας που θα απομείνουν, οι φτωχοί και οι “μαύροι” εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, θα αντιμετωπίσουν τον πλήρη αποκλεισμό τους από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ή τον σοβαρό περιορισμό της πρόσβασής τους σ΄ αυτές. Και αν σήμερα το 1 ευρώ για κάθε συνταγή και τα 5 ευρώ για την είσοδο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αναγκάζουν τον φτωχό κόσμο να περιορίζει τις ανάγκες του σε άλλα αγαθά, όπως η τροφή και η θέρμανση, αύριο για πολλούς από εμάς απλώς δεν θα υπάρχουν. Άλλωστε, με τον

προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλο και θα αυξάνεται η συμμετοχή μας στο φάρμακο, στην ιατρική εξέταση, στις ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, στη νοσηλεία και στην αποκατάσταση.


Είναι γνωστό πως σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης το κράτος αποσύρεται από την “υποχρέωσή” του στην παροχή δημόσιων κοινωνικών αγαθών , όπως η υγεία και η παιδεία, και “ξεφορτώνεται” τους εργάτες που περισσεύουν. Εξάλλου, τα δημόσια συστήματα ασφάλισης υγείας και πρόνοιας αναπτύχθηκαν από τον ίδιο τον καπιταλισμό για την αναπαραγωγή και τη συντήρηση του εργατικού δυναμικού που χρειαζόταν. Για την Ελλάδα, η διάλυση των δημόσιων δομών υγείας δεν γίνεται μόνο στη βάση της εξυπηρέτησης της μνημονιακής δέσμευσης για δεκάδες χιλιάδων απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά και στα πλαίσια της διευκόλυνσης του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου για κερδοφόρες επενδύσεις στο χώρο της υγείας. Ένας ολόκληρος στρατός από απολυμένους από το δημόσιο υγειονομικούς, που θα εργάζονται με χαμηλούς μισθούς, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε εντατικοποιημένες συνθήκες, θα στελεχώσει τα παλιά και τα νέα επιχειρηματικά μαγαζιά της υγείας.

Η διάλυση της δημόσιας υγείας είναι μια ταξική επίθεση σε εξέλιξη, που οι εργάτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας. Από τη διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας στη δουλειά (εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα από την αδιαφορία της εργοδοσίας για υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον) μέχρι την κατοχύρωση της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων στο γιατρό, η αντεπίθεσή μας να οργανωθεί από τα εργατικά σωματεία. Να γίνει προτεραιότητα των εργατικών και κοινωνικών αγώνων η διεκδίκηση της δημόσιας υγείας για τον κόσμο της εργασίας, ασχέτως ασφαλιστικής κατάστασης.
-Καμία επιπλέον πληρωμή για τα ήδη πληρωμένα από τον μόχθο μας νοσοκομεία και φάρμακα.

-Να μην κλείσουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

-Να ενισχυθούν με προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

-Να εφοδιαστούν με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

-Να στηριχτεί ο απεργιακός αγώνας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

-Καμία δομή υγείας δώρο στο κεφάλαιο.