Η ελευθερία χωρίς σοσιαλισμό είναι προνόμιο και αδικία και ο σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι υποδούλωση και βαρβαρότητα . .Μιχαήλ Μπακούνιν

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ COCACOLA – Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ


Μετά το μπαράζ απολύσεων και το κλείσιμο του εργοστασίου της CocaCola στη Θεσσαλονίκη, η εργοδοσία ανακοινώνει και στο εργοστάσιο του Βόλου κλείσιμο τμημάτων και 52 απολύσεις. Στην χωρίς όρια εργοδοτική ασυδοσία προστίθεται και η κίνηση τακτικής από πλευρά της, να πλασάρει τις αποζημιώσεις που έτσι και αλλιώς θα δικαιούνταν ο εργαζόμενος σε περίπτωση απόλυσης του, ως κίνητρο για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Στόχος αυτής της κίνησης η διάσπαση των εργαζόμενων και η παρεμπόδιση των δίκαιων εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η απάντηση των εργαζομένων σε όλα αυτά οφείλει να είναι αποφασιστική και να περνάει μέσα από την συλλογική, ακηδεμόνευτη δράση διαρκείας.

Το γεγονός ότι τα αφεντικά της εν λόγω εταιρείας αρνήθηκαν να δώσουν κάποια ουσιαστική απάντηση, στο ερώτημα των εργατών για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, φανερώνει το αυτονόητο, ότι ποτέ δε δόθηκε στους εργάτες η δυνατότητα επιλογής και ότι η μη ολοκλήρωση του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου θα σημάνει ομαδικές απολύσεις. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς μοναδικό κριτήριο και κινητήριος μοχλός για τις αποφάσεις των εκμεταλλευτών του κόσμου της Εργασίας είναι το υπερκέρδος. Τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα πρέπει να επιβάλλονται στην εργοδοσία και όπλο της τάξης μας αποτελεί η ταξική αλληλεγγύη και η απεργία.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί -χωρίς όμως να προκαλεί την παραμικρή εντύπωση- η στάση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που δεν έδειξε το ελάχιστο ενδιαφέρον για να στηρίξει ουσιαστικά τους εργαζόμενους του εργοστασίου της CocaCola και να οργανώσει την ταξική αλληλεγγύη της πόλης του Βόλου στον αγώνα τους. Το ΕΚΒ ανέκαθεν αποτελούσε μηχανισμό αδιάφορο έως κι εχθρικό προς τους εργατικούς αγώνες, ποτέ δε στήριξε έμπρακτα τις διεκδικήσεις της τάξης μας, ενώ αποτελεί αυτή τη στιγμή μηχανισμό προσανατολισμένο κι ελεγχόμενο από τα συμφέροντα των αφεντικών. Για ακόμη μια φορά καθίσταται σαφής η ανάγκη της τάξης μας να ενισχύσει και να αλλάξει τις συνδικαλιστικές της δομές, να θέσει της προϋποθέσεις για την επιστροφή του συνδικαλισμού στις επαναστατικές του ρίζες πέρα από γραφειοκρατίες και αναθέσεις, κάνοντας το συνδικαλισμό πραγματικό όπλο της εργατικής τάξης ενάντια στα αφεντικά. Παλεύουμε, λοιπόν, για ταξικά σωματεία, στα χέρια των εργατών!

Η τοπική ένωση Βόλου της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε χαιρετίζει τους αγώνες των εργατών στο εργοστάσιο της CocaCola Βόλου και καλεί το συνδικαλιστικό κι εργατικό κίνημα να δείξει αλληλεγγύη και να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις που αποφασίστηκαν από τα αφεντικά της πολυεθνικής, που ούτε ελληνική είναι, ούτε βουλγάρικη, αλλά καπιταλιστική. Είναι αναγκαίο να ανοίξουμε και να αναδείξουμε το ζήτημα στη πόλη του Βόλου, σε κάθε χώρο εργασίας και σωματείο και να συνδέουμε τους εργατικούς αγώνες σε κεντρικό επίπεδο με βάση τα κοινά κι ενιαία εργατικά μας συμφέροντα μέχρι τη νίκη και τη δικαίωση των αγώνων της τάξης μας!

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COCACOLA ΒΟΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

- ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

-ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ

-ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ